dagboek facilitator selfmastery

Hoe vergaat het een facilitator die zijn debuut maakt in de workshop SelfMastery?

Vorige maand was ik co-facilitator in de workshop SelfMastery, samen met Rudi Viljoen. Deze workshop heeft als uitgangspunt  “zelfinzicht is het fundament van leiderschap” wat bij velen vragen oproept. Vandaag een dagboek.

Samen met Rudi Viljoen heb ik de 35 deelnemers begeleid, uitgedaagd en geprikkeld om ècht zelfinzicht te krijgen en daarmee nieuwe stappen vooruit te kiezen.
Locatie: Warriors Academy in de bergen van Limpopo in noordelijk Zuid-Afrika.

Dag 1 – zondag 20 Februari

“mens sana in corpore sano” om de dag mee te beginnen: 6.00 uur warming up voor een 2,4 KM bergloop. Je bent direct wakker en klaar voor de kennismakingsdag:

  • Inventarisatie van persoonlijke doelen. En dan wel ècht de diepte in. “Ik wil mezelf leren kennen” klinkt goed maar is misschien nog wat vaag ….?
    Waarom is het belangrijk voor je? Wat levert dit je op? etc. We gaan voor het èchte ZelfInzicht.
  • Als onbekenden uit 10 verschillende landen elkaar voor het eerst ontmoeten, is dat in eerste instantie wat ongemakkelijk. Als de eerste schroom verdwenen is leiden die ‘confrontaties tot de eerste signalen van samenwerking/buddies.
  • Een prikkelende video over keuzes maken en de noodzaak om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit wordt gevolgd door een gesprek over de subtiele maar overtuigend kracht van taal: beschrijvend vs activerend/creërend (TEDx tip: “How language generates your world and mine“)

Het eerste ongemak is merkbaar bij deelnemers: dit is nieuw voor ze en ze worden geprikkeld om over zichzelf na te denken. Mooi. Daar ontstaat ruimte voor groei en ontwikkeling. Want zelfinzicht is het fundament van leiderschap.

 

Dag 2 – maandag 21 Februari

Gabor Maté jeugdtrauma zelfinzicht

klik voor video

Vandaag zijn we de diepte in gegaan. En hoe !!!

Deze anderhalve minuut video van Gabor Maté laat dat precies zien/horen.

In het kort: in onze jeugd krijgen we allemaal te maken met een trauma. Soms onherkenbaar klein, soms groot. Onbewust heeft het een enorme impact op ons latere doen & laten (kijk deze video echt even af!)

Hoe bewust ben jij daarvan?

Vandaag sprak Rudi Viljoen in de SelfMastery workshop precies daarover: het ontdekken van ieders ’trauma’ en wat dat betekent.De prikkeling, de oefening, de reflectie, de uitwisseling van vandaag. Het leverde vele deelnemers een nog niet eerder opgemerkt inzicht op.
Voor sommigen pijnlijk (ja, Kleenex-momenten) maar ook bevrijdend omdat dat wat verborgen en dwars zat nu naar buiten kwam, een naam kreeg.

Van onbewuste onwetendheid naar bewust zelfinzicht. Want zelfinzicht is het fundament van leiderschap.

 

Dag 3 – dinsdag 22 Februari

workshop Emotional fitness selfmastery

Klik voor details

Vandaag: Emotional Fitness of EQ?

“Emotional fitness is waardevoller èn lastiger dan emotionele intelligentie” concludeerde een van de deelnemers vandaag.

Zijn gedachtengang: voor fitness moet je in actie komen; intelligentie heb je (en hoef je niets voor te doen).

Anderhalf uur denken, werken, interactie aan de hand van vragen als:

  • Wat is definitie van Emotional Fitness?
  • Wat zijn voordelen van Emotional Fitness?
  • Hoe kan je je Emotional Fitness ontwikkelen?
  • Wat maakt Emotional Fitness anders dan EQ (en hier gaat de discussie ontstaan)

Volgens de feedback van de deelnemers was het een zinvolle sessie.

 

Dag 4 – woensdag 23 Februari

met taal creëer je jouw toekomst SelfMastery“Creativitiet? Nee, dat kan ik niet”.

Onzin! Geef mensen een woord met daarbij de vraag wat dat voor hen betekent: “hoe linkt dat woord aan jou een aan jouw leven?”. Je staat verbaasd van de denkbeelden die er bij hen opkomt.

Voeg daaraan toe een groep mensen met andere perspectieven en de stroom denkbeelden groeit exponentieel, daarmee de open mindedness (is dat een woord?) en de kijk op jezelf verder vergrotend.

Voorbeeld

Wat zijn kenmerken van olifant (of vulkaan, of waterval, of klimtouw, of stoel) die bij jou passen….?
(bewaar je oordeel over deze kleine excercitie als je het een keer gedaan hebt)

Resultaat

Deelnemers creëeren meer gedachten en woorden; hun vocabulair wordt groter, kleurrijker, veelzeggender.
Dat helpt in communicatie (oorzaak #1 van vele problemen, ruzies, stress etc.) en in een positiever zelfbeeld. Dat is waar SelfMastery over gaat: zelfinzicht is het fundament van leiderschap.

Meer lezen over hoe taal onze toekomst creëert? Lees “Language and the pursuit of happiness” (niet bij BOL of Managementboek, wel bij Amazon)

 

Dag 5 – donderdag 24 Februari

Hoogtevrees bestaat (niet) Hoe je eigen verhaal je eigen grenzen creëerde.

Een verhaal in je eigen hoofd

Hoogtevrees bestaat alleen in de gedachten van degene die er last van heeft. Voor hen (en ik ben er één van) bestaat het ècht. Voor Maggy ook: als de dood is ze voor de eerste 5 treden van de boomklim. Aan de overige 40 moet ze al helemaal niet denken, ondanks het klimharnas en het sterke touw dat haar zekert.

Maak een nieuw verhaal

Eerder die dag is ze in een emotioneel uitdagende sessie aan de slag gegaan met wat haar nieuwe verhaal wordt: welke woorden horen bij haar. Wie ben jij? Waar sta jij voor? Kan je dat in 1 woord bundelen. “Ik ben ….”

Hoogtevrees bestaat niet boomklemmen SelfMasteryGebruik je hart, niet je hersens

Het uitzetten van je hoofd en het benutten van hart en onderbuik blijkt lastig. Ook voor Maggy. Mijn vragen, mijn stimulans, mijn ‘dwang’ om niet te denken maar te voelen, hebben uiteindelijk effect “ik ben moedig”. Terwijl ik het hier opschrijf denk ik “dat klinkt ook niet heel bijzonder, zo op papier” direct gevolgd door “lekker boeien hoe het klinkt, zij haalt er kennelijk veel uit dus wat ik ervan vindt …. lekker boeien”

Met die ‘moed’ en het uitdiepen van wat het voor haar en haar keuzes betekent, slagen we erin Maggy te laten zien dat het geen hoogtevrees is maar plezier om in een boom te klimmen.

Nieuw verhaal = nieuw perspectief = echt zelfinzicht + grip op jezelf

Nadat ze aan het touw naar beneden gelaten is van 35 meter hoogte, snapt ze dat hoogtevrees echt was. WAS. Een nieuw perspectief, levert nieuwe inzichten op waarmee we nieuwe verhalen van en voor onszelf kunnen maken. Daarmee kan je andere keuzes maken. Keuzes die effectiever gedrag opleveren, meer plezier en wellicht ook geluk. Ook als Maggy maandag weer op kantoor is.

 

SelfMastery, iets voor jou?

Wil je meer weten over SelfMastery, wat het voor jou kan doen, of over de workshop SelfMastery  (komend najaar in NL en in Februari 2023 in Zuid-Afrika), neem contact op.

 

Recente blogs
zelfinzicht selfmastery spiegelselfmastery zelfinzicht
Share
Tweet
Share