Waarom professionals niet genoeg hebben aan mentale fitness.

Lichaam vóór geest …?

“mens sana in corpore sano” (een gezonde geest in een gezond lichaam) is voor jou ook een open deur?
Als je hoofd er niet helemaal bij is, dat dan je ‘prestaties’ ook minder zijn? Gezien de hoeveelheid klagers over sluitingen van sportscholen, de afgelopen 2 jaren, denk je bijna dat ons lichaam het allerbelangrijkste is.

Helaas…

Ons geestelijke welzijn blijkt wel degelijk belangrijker gezien de mediaberichten over de overstroming van de geestelijke gezondheidszorg, vooral bij young professionals. Plus:

  • Zelfmoord is de grootste doodsoorzaak bij mannen onder de 40 jaar.
  • Millennials komen vaker bij een psycholoog dan generaties vóór hen.
  • Mentaal gezonde werknemers zijn een bedrijfseconomische noodzaak geworden.

Kortom, mental health kan vanuit het verdomhoekje van de geitenwollensokken naar de boardroom. Daarom ook is er dus ruimte om er in deze blog over te schrijven.

emotional fitnessMental v Emotional … ècht ?

In Februari was ik co-facilitator naast Rudi Viljoen in de Workshop SelfMastery, en deed een sessie over Emotional Fitness. (let op: emotional fitness, dat is net anders dan mental fitness)

Het onderscheid tussen Mental en Emotional fitness zit hem (wat mij betreft, en ja ik heb een en ander gelezen en bestudeerd) in de mate waarin emoties benut & beheerst worden.

Mental Fitness

Volgens het Trimbos Instituut is dat vooral het gezond kunnen èn blijven nadenken. Daardoor heb je minder last van stress en kunt je beter met problemen omgaan.

Emotional Fitness

workshop Emotional fitness selfmasteryVolgens een artikel van KLM gaat het om het vermogen om je eigen emoties te (h)erkennen en die te beheersen (NEE, niet wegstoppen of negeren, maar er iets mee doen: beheersen). Dat wil zeggen ze bewust ‘gebruiken’ in je eigen doen & laten.
Plus ze benutten in de omgang met anderen.

 

Emotional fitness, hoe dan?

De denk- en werkwijze daarvoor volgt deze 3 stappen:

  1. Know yourself
    Ken & herken je emoties. Door tot 3 te tellen creëer je vaak voldoende tijd en rust om bewust te worden van wat je voelt, je emoties.
  2. Choose yourself
    Hèt kenmerk van een Master of Self: verantwoordelijkheid nemen voor het eigen gedrag in elke situatie. Dat wil ook zeggen: bewust kiezen van het gedrag. Dus ook de bewuste keuze hoe om te gaan met de eigen emoties: wel of  niet tonen, wel of niet invloed laten hebben of wat je zegt of doet. Het is JOUW keuze; jij mag kiezen.
  3. Share yourself
    Hoe ben ik samen met mijn collegae, mijn netwerk, mijn team? Hoe laat ik mij zien? Emotional fitness helpt om authentiek te zijn en daardoor productiever en effectiever te zijn in samenwerking met anderen INCLUSIEF de menselijke (lees: emotionele) kanten daarvan.

Emotional Fitness en leiderschap

In de Harvard Business Review verscheen een artikel over ‘emotional intelligence’ en de link naar leiderschap waarvan de kern is:

“The chief components of emotional intelligence: self-awareness, self-regulation, motivation, empathy, and social skill”

Dat lijkt behoorlijk op het eerder genoemde ’trio’. Belangrijker is het onderzoeksresultaat dat voor ‘great leadership’ de ’technische’ kennis & vaardigheden niet voldoende zijn om echt een verschil te kunnen maken binnen organisaties.
Het gaat juist om die people skills en dus om de SelfMastery skills: know, choose, share.

 

Lees verder over Emotional fitness & SelfMastery

Ze liggen héél dicht bij elkaar. Maar dat had je al begrepen uit het bovenstaande. Dan wil je misschien wel deze blog lezen, of deze LinkedIn-post.

 

Bel me voor een goed gesprek

Dan vertel ik je over de SelfMastery workshop van Oktober 2022 en die van Februari 2023.

Ik ben voor al je vragen & twijfels bereikbaar 7 dagen per week op 06 – 105 371 58.

Of lees eerst dit alvast.

 

Recommended Posts
dagboek facilitator selfmasteryzelfbeeld zelfinzicht spiegelbeeld
Share
Tweet
Share